Skip to content

Morsan undrar

June 15, 2012

Vad är det med svensk sjukvård nuförtiden, egentligen? 

Under lång tid har jag haft väldiga andningssvårigheter, bröst- och ryggsmärtor som i perioder är rent outhärdliga m.m. Vid ett par tillfällen har jag fått åka in till akuten då det känts som “nu dör jag, för det här bara GÅR INTE att stå ut med!”. Men på akuten har man endast skickat hem mig med rådet att äta smärtstillande. Då jag förklarat att jag pga av min ME/CFS redan äter mycket starka smärtstillande dagligen har jag fått till svar att ta ännu mera. Någon röntgen har man inte viljat göra trots att jag bett om det. 

Till slut lyckades jag få en remiss till en Lungröntgen via min husläkare.En lungröntgen som jag alltså fått tjata mig till inom vården. 

I går kom ett brev från läkaren med följande rader: 

 

“Hej Morsan,

Lungröntgen visar bild som vid KOL. Hör av Dig om Du har några frågor, jag är i tjänst 18-20 juni och sedan ledig en vecka. 

Med vänlig hälsning

*Läkarens namn*”

 

Ehhh………Jaha….???

Då undrar jag, är en diagnos numera endast menad som en allmän information om läget? Brukar man inte få nån sorts behandlingar som underlättar symtomen så att det känns lite mer uthärdligt att finnas? 

Det blir till att själv ta reda på vilken hjälp som är möjlig att få vid KOL och sedan börja ligga på och tjata på sjukvården för att, på nåder, EVENTUELLT få lindrande behandlingar. För det verkar inte vara självklart att sjukvården bistår med varken kunskap och/eller erbjudande om detta själv. 

Vad trött jag blir! ALLT måste man göra själv! 

Advertisements
20 Comments leave one →
 1. June 15, 2012 9:35 pm

  Du får nog slå näven i bordet och tala om för läkaren att det är vanligt att man sätter in behandling efter en diagnos. Själv verkar han/hon inte ha kommit på tanken.

  • June 15, 2012 10:49 pm

   Ja, om jag bara kunde lista ut hur man säger ifrån. Hittills har jag misslyckats totalt när jag sagt till och endast åstadkommit motsatt resultat.
   Det är ju själva den att man nu för tiden måste antingen vara en celebritet, eller vara slug, smart och listig i kombination med förbannat påläst i medicin för att få vård och behandling när man blir sjuk. Bara att till slut få en diagnos på problemet har varit en resa utan like.

   • Håkan permalink
    June 16, 2012 9:17 am

    Föreslår även att du rapporterar läkaren till Sjukhusledningen eller Socialstyrelsen. Personen verkar inte passa som läkare.

 2. Håkan permalink
  June 16, 2012 9:07 am

  Jag har själv diagnosen KOL. Min läkare har därför skrivit ut Symbicort och Spiriva. Båda medicinerna skall inhaleras och har hjäpt mig oerhört mycket. Stå på dig och lycka till.

  • June 16, 2012 9:17 am

   Hej Håkan,
   Tack för tipset! Jag skall prata med min läkare på måndag, då skall jag föreslå de mediciner Du berättar om här. Har Du någon gång fått andningshjälp med syrgas? I så fall, hjälpte det påtagligt?

   • Håkan permalink
    June 16, 2012 11:33 am

    Nej jag har inte använt syrgas. Jag undrar också om man se KOL genom röntgen. Jag genomgick en undersökning där man mäter lungkapaciteten genom utblåsning. Fråga din läkare även om detta.

 3. June 16, 2012 2:52 pm

  Jo, eftersom läkaren i sitt brev till mig säger att det var det som syntes på röntgen så måste det ju vara så.

  • Håkan permalink
   June 16, 2012 6:33 pm

   Nej, så är det inte. KOL sätter ned andningsförmågan och det syns inte på röntgen

  • Håkan permalink
   June 17, 2012 9:24 am

   Med tanke på att du har KOL skall du vaccineras mot lunginflammation

   • June 17, 2012 9:48 am

    Aha, det visste jag inte, att man kan vaccineras för det. Jag får segdragna lunginflammationer minst en gång per år, ibland 2 ggr. Skall ta upp det med, med husläkaren när hon ringer på måndag. Tack för värdefull info!

 4. June 22, 2012 1:38 am

  Ha en trevlig midsommar!
  /Skvitt

  • June 24, 2012 12:43 pm

   Tack Skvitt!

   Hoppas att Du hade en trevlig midsommar. Det hade jag.

   Kram!

   • June 24, 2012 5:03 pm

    Jag fullgjorde mina plikter, men jag tycker inte midsommar är så mycket att fira, så det gjorde inget. Och vädret var ju ingen höjdare.

    Kram!
    /Skvitt

 5. July 2, 2012 3:03 pm

  Tack för din kommentar hos mej. Har ett svar till dej där.
  ———
  Jag har också KOL. Början till. Jag fick tjata om min hosta i över ett år innan jag slog näven i bordet och fick genomgå en SPIROMETRI. Det är SÅ de kan konstatera kol eller ej. Jag fick göra det på Vårdcentralen.

  Man blåser i ett rör, koppat till en apparat och resultatet visar sej på en dataskärm. Det var två olika varianter av mätningar. Hade man ett värde under 70 på den ena varianten så hade man KOL. Jag hade 69, så jag ligger precis på gränsen. Det var i Maj i år jag gjorde undersökningen och fick naturligtvis rådet att sluta röka helt, trots att jag bara röker 6-7 cig/dag. Men jag fattar….
  ————
  Du skriver också om sjukvårdens usla emottagande och det har jag själv blivit utsatt för ett flertal gånger. Har Fibromyalgi och en neuromedicinsk skada jag måste medicinera för livet ut

  När det var rörigt, rena kalabaliken på min gamla VC och min läkare och alla andra flydde därifrån så bytte jag VC och hamnade ur askan i elden. Min värkmedicin togs bort, min sömnmedicin likaså, så nu kan jag inte sova förrän framåt 6-7-tiden på morgonen. Jag skrev nyligen ett ilsket brev till läkaren jag blivit mej tilldelad och bad honom (i omskriven form) att dra åt helvete! Så nu har jag varken läkare eller medicin annat än den för den neuro.logiska biten.

  Eftersom jag ska flytta till en annan del av stan snart, så hoppas jag slippa byta IGEN, inte förrän jag flyttat alltså.
  ———–
  Jag gillar din blogg och lägger in den bland mina favvosar så jag hittar dej igen.

  Ha en bra dag
  Kao

  • July 2, 2012 4:29 pm

   Man blir verkligen ledsen av att det kan fungera så dåligt. Jag hoppas verkligen att Du hittar en bra läkare som kan hjälpa Dig, inte minst med att återfå de mediciner Du så väl behöver för att kunna sova och för att slippa den värsta värken.

   Jag fick göra en spirometri förra veckan, som gav en hint om vilken medicin jag behöver. Så nu har jag fått spiriva och skall även få symbicort nu i veckan. Jag hoppas så på att det skall hjälpa, för det är förjäkligt att inte kunna andas normalt. Man orkar ju ingenting.

   Kul att Du vill komma komma tillbaka till min blogg! Du är så välkommen. Men jag är en dålig bloggare, skriver nästan aldrig något. Kanske högst en gång i månaden och knappt det, så det händer inte så mycket här inne hos mig. Hahaha

 6. July 2, 2012 11:51 pm

  Hör av dig till läkaren med följande fråga: “Har du läst detta: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=231
  ?”

  Fler länkar:
  Forum: http://www.netdoktor.se/kol/?Tab=Forum

  Läkemedelsbehandling: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer—listan/Kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom-KOL/

  Daxas/FASS: http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20090612000011&DocTypeID=5

  Skvitts omdöme om läkaren: Totalt inkompetent och oprofessionell. Bör anmälas till Socialstyrelsen. Skvitt om vad som händer om läkaren anmäls till socialstyrelsen: INGENTING!

  Ta hand om dig och kram!
  /Skvitt

 7. July 13, 2012 11:18 pm

  http://skvitts.wordpress.com/2012/07/13/bloggspace-se-ligger-nere/

  Bloggspace ligger nere, läs mera hos mig och sprid vidare!
  /Skvitt

  • July 14, 2012 12:20 am

   Oj! Menar Du wordPress eller en annan bloggportal som heter bloggspace?

  • July 14, 2012 12:48 am

   Det är INTE WP det gäller, men alla som har skrivit på bloggspace och alla som har följt deras bloggar är drabbade, som jag skriver i mitt inlägg.
   Det blir som när AB-bloggen lades ned.

   Kram!
   /Skvitt

 8. January 1, 2013 4:34 am

  Dags att blogga igen!

  God fortsättning på det nya året!
  /Skvitt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: