Skip to content

Morsan – Vill ut!

June 3, 2011

Klockan är bara 10.30 på förmiddagen och det är redan nästan 20 grader varmt ute. Underbart!

Jag vill ut och hoppas, hoppas verkligen att jag skall klara att ta mig ut i alla fall en liten stund i dag. Vill så gärna vara ute i den sköna sommarvärmen och solen om så bara för nån halvtimma. Det svåraste är att duscha och klä på sig. Det tar en enormt massa kraft och tid. Men klarar jag bara det så brukar jag kunna ta mig ut en stund sen.

Den här veckan har mest kraft och energi gått åt att vänta på hemtjänsten i 3 dar. Fast de dök aldrig upp överhuvudtaget. Först skulle de komma i måndags eftermiddag. Pumpade upp energi och ork inför detta, att orka ta sig ur sängen och vara uppe och kontaktbar medan de skulle vara här. På eftermiddan, en kvart efter att de skulle ha kommit, ringde samordnaren och meddelade att “min” tjej var sjuk och kunde inte komma, så hon skulle komma i morgon, tisdag, i stället. Då var jag rätt trött av att ha suttit o väntat hela dagen så jag stupade i säng. På tisdagen hände samma sak. “Min” tjej ringde så småningom och meddelade att hon skulle komma dagen därpå, på onsdagen, istället. Onsdagen kom, jag väntade….och väntade….och väntade. När kvällen kom insåg jag att hon inte skulle dyka upp. Då var jag så utmattad av 3 dagars väntan att hela torsdagen tillbringades sängliggande och mest sovande. Det är inte klokt så mycket ork som förbrukas av att bara sitta uppe och vänta, och samtidigt hålla på och pumpa upp energi nog att vara “tillgänglig” och social när de dyker upp.

Nåja, från juni har denna firma slutat att jobba i min del av stan, så nu är det inte aktuellt att de skall komma tillbaka. Har ringt några andra firmor, men det verkar väldigt svårt att kunna få hjälp på de tider man behöver den. Behöver man t.ex. hjälp med att laga kvällsmiddag så kan de endast komma på morgonen. Hjälp med tvättstugan kan man endast få på de dagar och tider de bestämmer, antingen det finns ledig tvättid då eller ej. Osv.

Jaja, jag får väl ringa vidare till några andra firmor på tisdag igen och se om det resulterar i något.

Visst är det tur att hemtjänst finns, så att vi som behöver hjälp kan få möjlighet att klara vår vardag? *Skrattar hysteriskt*

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. June 3, 2011 8:42 pm

  Förr i tiden hade man hembiträden, ofta “obemärkta unga kvinnor” med ett litet barn i släptåg. Sen kom kvinnornas frigörelse, staten tog över och skapade hemtjänstpatruller eftersom de skulle vara välutbildade och service-minded. Samtidigt kom öststatsflickor hit som au-pairer och för något år sedan införde vi RUT-avdrag.
  Lång utläggning, förlåt, men visst är det förjävligt att en del har råd att ha hembiträden medan andra, de som verkligen behöver det, blir utan den kommunala hemtjänsten.

  *styrkekram*

  • June 3, 2011 10:42 pm

   Ja du, det där med kommunal hemtjänst verkar inte fungera särskilt bra. Man får väl vara glad med den lilla hjälp man kan få.

   Tack för deltagande och uppmuntran i alla fall!

   JAg kom ut en stund sent i eftermiddags. Det var skönt. Nu är det sommarvärme ute. Det är mysigt.

   Kram tebax

 2. June 4, 2011 9:32 am

  Du är en av dem som genom din existens ska generera vins åt ett hemtjänstföretag. Det viktiga för företaget är att du finns, så de får ersättning för att ha dig som kund. Det mindre viktiga är att ge dig en fungerande service.
  Eftersom du redan konstaterat att inget annat företag heller vill ge dig den service du behöver eftersom det skulle motverka det primära i företagens mål, nämligen varje kund ska genera vinst, så kan du vraka och välja bland alla lycksökare. Vilken du väljer är egalt, ingen förbättring kan förväntas. Det kallas valfrihet i detta land.
  På den tiden då valfriheten var mer begränsad fick man dock den hjälp man behövde och många gånger på rätt tid och kanske rent av med för uppgiften kompetent folk, fast då gick inte skattepengarna till lycksökande företags vinster.

  För den som är tillräckligt blind för folks behov och därför kunnat bli kommunpolitiker framstår detta med en kommunalägd hemtjänst som mindre lyckat än det nya sättet att ge bort skattemedel till ingen nytta. Nu finns i alla fall ett stort antal vinstgivande företag som de behövande kan välja mellan och kommunen glatt kant fördela ut skattemedel till. Vad man i praktiken får för dessa pengar bryr sig inte kommunen om och kontrollen av vad företagen gör med och hos kunderna fastnar i sekretesslagarnas nät. Vill kunden inte ha det ena företaget står det den fritt att låta sig hängas eller skjutas hos nästa. Det kallas valfrihet!

  Jag hoppas verkligen att du får komma ut en stund!

  • June 4, 2011 3:24 pm

   Hahaha…Jisses vad jag skrattade när jag läste Din kommentar!
   Det är klockrent!

   Det värsta är ju att Du har ju helt rätt i det Du skriver. Så efter ett tag fastnar skrattet i halsen, när det går upp för en att Precis Så Är Det!

   Det värsta är ju att de som jobbar på hemtjänst själva håller på att jobba ihjäl sig. Ibland får de bara 2-3 minuter på sig att ta sig från en brukare till en annan, även om den andra bor i andra änden av stan. Detta gör att det är en enorm omsättning på personal. Ingen orkar i längden stanna för länge. Därmed anställer de i princip vem som helst, som söker jobb där. Där märker man att det är mycket unga tjejer som inte har en aning om hur man t.ex. handdiskar eller städar. Alla är väldigt trevliga, snälla och rara, men det brister kapitalt i yrkeskunskap och yrkeskunnande. Dessa unga flickor har vuxit upp med diskmaskiner och curlande föräldrar som gör allt hemma. De har sålunda aldrig lärt sig diskteknik att diska för hand, eller hur man rengör/städar. Jag har läst i lokalblaskan om många åldringar som beklagar sig över kladdiga glas och tallrikar o bestick med intorkade gamla matrester på, efter att hemtjänsten varit där och diskat t.ex. För de gamla, sjuka är detta en viktigt del av deras livskvalitet. Att den hemmiljö de vistas i 7 dygn i veckan är fräsch och ren. De kommer ju nästan aldrig ut för nåt miljöombyte.

   Ja, man får väl köra igenom katalogen med hemtjänstfirmor och sedan göra en utvärdering. Sen får man väl starta en “svarta lista” på nätet. *S*

 3. kramgoaullis permalink
  June 6, 2011 3:41 am

  *Springer in och lämnar en jättehög med goa kramar…Jag åker nuu*

  • June 6, 2011 7:45 am

   Åhå, man tackar för all akramar och hälsningar.

   Ha det nu så jättegott på Din resa, Ullis!

   Kramar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: