Skip to content

Morsan – Deklarerar

March 25, 2011

Kära Reinfeldt och Borg

I förrgår kom blanketterna för min självdeklaration.

Jag fick 8 kr i efterskatt.

Jag har en beskattningsbar årsinkomst på en bra bit under 90.000kr. Jag betalar 30% skatt.Jag har bara min sjukpension och inga avdrag. Vad som ställde till det var att jag från min bank under året fått en sammanlagd ränta av 12kr. Banken har dragit 1kr i skatt. Detta tyckte Ni var på tok för lite, då Ni ansåg att jag skulle betala 9 kr i skatt, varför jag beordrades att snarast göra en fyllnadsinbetalning på 8kr. Jag fick alltså behålla 3 kr av min samlade förmögenhet/ränta. 

För dem som har millioner på banken har regeringen tagit bort förmögenhetsskatten. Jag som lever under existensminimum skall dock betala 75% skatt på en summa av 12 kr och hotas med vite för 8 kr. Vaddå femhundra kr mer i plånboken? Det gäller inte oss kroniskt sjuka. Nu blev det en dag att leva på 10kr istället för ordinarie 18kr om dagen. 

Märk väl att om skatteåterbäringen blir under 100kr, så betalas den inte ut. Men om du får en efterskatt på mindre än 10kr riskerar Du kronofogden och framtida utmätning om Du inte betalar.

Tillåt mig småle……….

Advertisements
30 Comments leave one →
 1. KramgoaUllis permalink
  March 25, 2011 9:34 am

  Ja visst är det kul..Obs ironi..När man ska betala minsann då kommer man inte undan..Men när det gäller att få då blir det inget om det är under ett visst belopp.Lämnar ett gäng nygräddade våfflor som tröst.Och önskar dig en bra helg!*goa kramar*

  • LuddesMorsa permalink
   March 25, 2011 9:39 am

   Precis, när det regnar manna har den fattige ingen sked, som de säger.mmm, våfflor! Ta hit sa luffarn! HeheÖnskar Dig en riktigt bra helg också och skickar kramar tillbaka.

 2. Snejky permalink
  March 25, 2011 9:36 am

  Ja, va säger man…Man blir lixom mållös….

  • LuddesMorsa permalink
   March 25, 2011 9:43 am

   Ja, man kan bara skratta åt det.Hahaha…..

 3. Lennart permalink
  March 25, 2011 2:13 pm

  Hämnas genom att skicka in hela “förmögenheten”. Då blir det 3 kr. för mycket vilket kommer att ställa till ett elände i systemet.Liten hämnd är också hämnd…;-)

  • LuddesMorsa permalink
   March 25, 2011 2:25 pm

   Hahaha, ja, jag gjorde det förra året då en liknande situation uppstod. Fick till svar att skattemyndigheten behåller den överstigande summan och betalas inte tillbaka eftersom det understeg 100kr. Så i år behåller jag förmögenheten och slår runt en helkväll för 3 kr.:-)

 4. MadamX permalink
  March 25, 2011 2:44 pm

  Du har inte fått nån liten finansvalp i luren som vill investera dina 3 kr på ett tryggt och säkert sätt som ger minst 10% årlig ränta? Om inte så röstar jag på att du ska gå ut och festa upp heeela din skatteåterbäring. Var lite generös och ge dricks också, du har ju så det räcker till det också.

  • LuddesMorsa permalink
   March 25, 2011 4:27 pm

   Ja, jag bara väntar på att alla placeringsexperter skall stå på kö för att få äran att placera mina 3 kronor på ett smart sätt. Jag sätter nog sprätt på slantarna. Köpt på rätt ställe kan jag nog få nästan en halv liter mjölk för dem. Eller så köper jag mig nåt snyggt!:-))

 5. MadamX permalink
  March 25, 2011 5:04 pm

  Maria Montazami har släppt sin kollektion av handväskor. Självklart har de tofsar. Kan inte det vara nåt att lägga hela återbäringen på? Du får nog minst ett par stycken. Tofsar alltså.

  • LuddesMorsa permalink
   March 25, 2011 6:04 pm

   Hmm….ja, en tofs kanske man kan investera i! En egen liten tazzel.

 6. skvitt permalink
  March 25, 2011 9:54 pm

  “… om skatteåterbäringen blir under 100kr, så betalas den inte ut. Men om du får en efterskatt på mindre än 10kr riskerar Du kronofogden och framtida utmätning om Du inte betalar.”Det gäller ju att markera styrkeförhållandet!Men om det hade handlat om 8 miljoner hade du ju haft råd med en expert som hade hjälpt dig att slippa skatten helt! Jag vet inte jag, men det är väl sådant som är likhet och rättvisa och sådant som gör Sverige till världens bästa land att leva i, särskilt om man har 10 eller 100 X 90.000:- att leva på per år.:-)Ja, huga!/Skvitt

  • LuddesMorsa permalink
   March 26, 2011 3:16 am

   Vad jag inte får ihop är att moderaterna tagit bort förmögenhetsskatten för millionärer, medan jag som sjukpensionär måste betala 75% skatt på en ränta/inkomst på 12 kr. Samtidigt vidhålller de felaktigt att det är de som har det sämst ställt som tjänat mest på skattesänkningarna?

 7. HEMIMAMMA permalink
  March 25, 2011 10:04 pm

  Sinnessjukthemikram

  • LuddesMorsa permalink
   March 26, 2011 7:54 am

   Ja, det är helt sjukt. Hahaha…Kram!

 8. Agnetha permalink
  March 28, 2011 1:32 am

  Herregud, trodde inte skattmasarna brydde sig om så få ynka kronor. Det är många som inte utbetalar summor under 10 :-, tramsigt av dom !Kram kram

  • LuddesMorsa permalink
   March 28, 2011 6:16 am

   Nä, det är skrattretande. Kram!

 9. skvitt permalink
  March 28, 2011 8:44 am

  “Samtidigt vidhålller de felaktigt att det är de som har det sämst ställt som tjänat mest på skattesänkningarna?”Eh, vet inte jag om det är mina mattekunskaper eller Anders Borgs som är sämst, eller snarare, vi är väl lika skickliga båda två, eller?Så alltså – 75% är väl inte så dåligt ställt? Det kan man nog komma långt på. Särskilt om det är varje månad!Eh? Tänker jag fel nu? Känner mig alltid så osäker när det handlar om siffror och speciellt om de ska procentas!;-)/Skvitt

  • LuddesMorsa permalink
   March 28, 2011 9:36 am

   De ville ha 75% skatt endast på bankräntan. En ränta på 12 kr alltså. Så enl skatteberäkningen borde jag ha det oförskämt gott ställt. *S*Samtidigt har de helt tagit bort förmögenhetsskatten för de som badar i pengar. redan. Dessutom tror jag att det endast är vi sjukpensionärer som fortfarande betalar 30% inkomstskatt. Höginkomsttagarna tror jag betalar en lägre procent i skatt efter att jobbskatteavdraget genomförts. Så moderaternas regel är, ju mer du tjänar desto mindre betalar Du i skatt. Ju mindre Du tjänar, desto högre skatt.Men förstår att Du antagligen är ironisk. *S* 🙂

 10. skvitt permalink
  March 28, 2011 10:47 am

  Tack för att förstår ironin och inte tar Skvitt för en komplett idiot!Kram och tack för du finns!/Skvitt

  • LuddesMorsa permalink
   March 28, 2011 12:28 pm

   Kan man bli annat än ironisk?Kram tillbaka! :-))

 11. HEMIMAMMA permalink
  March 28, 2011 1:10 pm

  Lämnar in en stöttande hemikram och hoppas att du får en bra vecka!

  • LuddesMorsa permalink
   March 28, 2011 2:18 pm

   Tack goa Du!Skickar en kram tillbaka och önskar Dig en bra vecka.

 12. sarahmara permalink
  March 29, 2011 5:31 pm

  Jag vill tacka för att du är såååå go och härlig…. Inte alla delar med sig om hur jobbigt det kan vara. Kramizar i massor!!!

 13. sarahmara permalink
  March 30, 2011 4:18 pm

  BS:Det gick i ett rasande tempo… Minns när jag köpte spel: Mulle meck bygger bilar mm:P..Ja, nu får vi hålla ihop. Vi kan INTE låta ungdomarna ta över!kramz

  • LuddesMorsa permalink
   March 30, 2011 4:28 pm

   Ja, det verkar som om ungarna har medfödda talanger för teknik.Jag förstår inte hur de gör, men de liksom bara VET hur det skall vara och göras.Hahaha…Kramar!

 14. KramgoaUllis permalink
  April 1, 2011 1:28 pm

  Jag börjar tro att myndigheterna har glömt mig..INGEN deklaration så långt ögat kan se…Ha nu en fin fredag och låt dig inte luras;-)*goa fredagskramar*

  • LuddesMorsa permalink
   April 2, 2011 5:37 pm

   Kanske Du skulle ringa skattemyndigheten och be dem skicka nya blanketter? Fast det kanske beror på var i Sverige man bor också, att de skickar ut olika tider för olika delar av landet.Hoppas Du har en bra helg. Kram!

 15. sarahmara permalink
  April 1, 2011 9:23 pm

  BS:Oj, det har jag aldrig klarat… Tack för dina goa ord!!!!Du är så peppande, tack!kramizar

 16. trollgumman permalink
  April 5, 2011 11:29 pm

  Det är inte klokt att det ska vara så. Själv är jag pensionär och har aldrig haft så låg inkomst som nu. Har sparat lite, men definitivt inte tillräckligt för att det ska räcka om jag lever längre än till 80 år. Och inte ens det. Men oavsett måste jag leva väldigt sparsamt hela tiden.Jag har haft restskatt i flera år, men hör och häpna – jag fick tillbaka 1.200 kr i år. Jag extraknäckade med valarbete och betalade väl för mycket i skatt. Jag har varit så glad för alla val som har varit, även det till EU-parlamentet. Då har jag lyckats tjäna några tusenlappar, som har varit mycket värdefulla.Tråkigt att du också har så lite att leva på. Det gör tillvaron knepigare. Själv är jag ändå glad, att jag har bra mat varje dag. Ingen lyx, men jag är inte i behov av det ändå. Men visst, soffan håller på att gå upp i limningen. Får väl gå till Second Handbutikerna och kolla. Man kan få tag på riktigt fina soffor där.Hoppas att du mår bra för övrigt. Jag har inte läst din blogg förut, så jag vet inte så mycket om hur du har det. Ska i alla fall återkomma till dig, nu då jag har adressen.Kramar från Trollgumman.

  • LuddesMorsa permalink
   April 6, 2011 5:28 pm

   Ja, det är inte många pensionärer i dag som har nån guldkant på tillvaron, inte. Är glad för Din skull att Du fick lite extra den här gången att röra Dig med. Jo, visst kan man hitta fina soffor på second hand. Jag har själv en från gamla “UFF” som fanns på 90-talet, som jag klädde om för ca 10 år sedan. Den står sig än, men håller på tråka till sig eftersom min sons svarta jeans fäller av på den. Jag klädde den i ett tyg med naturvit botten.Kramar till dig också!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: