Skip to content

Morsan – Avhyvling

March 17, 2011

Samordnaren på hemtjänsten ringde mig för knappt två veckor sedan.

Jag har bett om hjälp måndagar och torsdagar kl. 17.00. Det har varit lite si och så med tiderna från deras sida och de har skickat en ny tjej/dam varje gång, så det är åtskilliga människor som vandrat ut o in i min bostad.. Jag har från början sagt till att jag helst ser att en o samma tjej kommer varje gång, för det är så jobbigt att två gånger i veckan informera och förklara för en helt ny person varje gång vad det är man vill ha hjälp med och visa var städsaker o sånt står osv.

Nå, nu ringde samordnaren och bad att jag skulle ändra mina tider som bättre passade hemtjänsten. Hon hade nämligen en (och samma) kvinna som kunde komma till mig varje gång under förutsättning att jag gick med på att ändra tiden på måndagar till kl 14.00 och torsdagar till kl 15.00 istället. Kvinnan som varit hos mig senaste gången. Jag förklarade att det var lite besvärligt för mig, eftersom det är ju de tider på dagen jag kan komma ut de dagar jag alls kan ta mig ut.  Efter lite diskussion slutade det med att jag ändrade mina tider. Vad gör man inte för att kunna få lite kontinuitet i hjälpen och slippa denna folkvandring i sitt hem.

Följande torsdag kommer ändå en helt ny människa som jag aldrig sett förr. Jag undrade förvånat och hon svarade då att hon och den andra kvinnan skulle dela på tjänsten hos mig. Jaha, det hade jag inte informerats om, men ok. Då det nästa gång, på måndagen kom en tredje helt ny person började jag undra rejält. Vad var vitesen med att ändra mina tider så att det skulle passa bättre för hemtjänstens schema, om de sedan ändå fortsatte skicka nya personer varje gång? Jag mailade och ifrågasatte detta och undrade vad det hela handlade om.

I dag kom då den kvinna som alltså egentligen skulle ha kommit de sista tre gångerna. Kl. 15.00 var det sagt. Kl. 14.40 ringer det på dörren, jag öppnar och där står en rejält förbannad dam som rytande deklarerar att hon minsann varit o ringt på en kvart tidigare, (Alltså kl 14.25) men ingen hade öppnat. Jag fick en rejäl avhyvling för detta och fick veta att hon minsann stod så illa parkerad med sin bil, så nu var det brått om hon skulle hinna hjälpa mig. Smått chockad förklarade jag att samrodnaren sagt att hon skulle komma kl 15.00, alltså mer än en halvtimma senare. Detta lyssnade hon inte på utan fortsatte skälla och jag skulle minsann fatta att hon kunde ju komma tidigare om hon slutade jobba hos kunden före mig tidigare än planerat. Hon ville avsluta dagen och komma hem till sig!

En fjärdedels flaska diskmedel senare försvann hon, efter att jag känt mig som en bov och skurk för att hon stod illa parkerad och kommit 35 minuter innan vi sagt för att kunna hjälpa mig, och inte hört att det ringt på dörren Visserligen var hon snällare när hon gick, men endast för att jag känt att jag måste smöra för henne som bara den och bett om ursäkt hundra gånger för att jag är en så hemsk människa som utsatt hennne för dessa vidriga brott.

Nu har detta hänt många gånger, att de kommer upp till en timma tidigare än vi bestämt, om de dyker upp över huvudtaget.

Bläddrar i katalogen över hemtjänstfirmor och undrar viilken av dem jag skall välja för att slippa en upprepning av denna firmas eminenta “service”.

Advertisements
38 Comments leave one →
 1. KramgoaUllis permalink
  March 17, 2011 5:54 pm

  Jag sitter här med hakan i golvet…Vet faktiskt inte vad jag ska säga..Tycker att dom behandlar dig så otroligt illa att jag får ont i magen av att läsa…Byt firma snarast morsan…USCH för dessa oempatiska slarviga otrevliga människor :-(*goa varma myskramar*

  • LuddesMorsa permalink
   March 17, 2011 6:19 pm

   Ja, jag är rätt skakad ännu. Får nog ta en lugnande tablett, för jag har rejäl hjärtklappning och är rätt upprörd ännu efter att ha fått en sån avhyvling. Jag ringde en annan firma efter hon gått, men deras kontorstid var slut för dagen, så jag får ringa dem i morgon igen. Varför känns det som om JAG har burit mig illa åt och sitter här och skäms och mår dåligt i timmar efter hon gått?Goa varma myskramar tillbaka.

 2. yrvaedret permalink
  March 17, 2011 6:08 pm

  Du, det där låter ju inte alls bra.Försök byta firma så fort som möjligt, så här kan du ju inte ha det!!

  • LuddesMorsa permalink
   March 17, 2011 6:28 pm

   Jo, jag blir mer o mer beslutsam i tanken att byta firma. Att det skall vara så svårt att veta för sig själv, vad man har rätt att förvänta sig och inte? Var går gränserna för de egna förväntningarna? Vad är ok och vad är inte ok? Vad bör jag acceptera och när vågar jag säga ifrån? Ingen lätt balansgång.

 3. Herr och/eller Fru S permalink
  March 17, 2011 6:44 pm

  Verkar ju som den tjänsten mer är anpassad efter dom som jobbar än för kunden.

  • LuddesMorsa permalink
   March 17, 2011 6:46 pm

   Ja, det var precis vad jag skrev till dem i mitt mail. Det är nämligen helt min känsla att jag är till för dem, istället för tvärt om.

 4. Lennart permalink
  March 17, 2011 10:00 pm

  De där är ju inte kloka på ett enda ställe. De kan inte städa och inte hålla tider och den sociala kompetensen ligger på samma låga nivå.Ring och byt så fort det bara går.

  • LuddesMorsa permalink
   March 18, 2011 6:29 am

   Nä, man känner sig rätt liten och ynklig inför folket på den här firman. Så snart klockan blir 8 ringer jag en annan firma o hör mig för hur de jobbar, om deras personal är utbildad etc. (Det gjorde jag ju iofs även med denna firma innan jag anlitade dem).

 5. imsy permalink
  March 17, 2011 10:06 pm

  De verkar inte vara måna om att behålla sina kunder. Håller med övriga om att du bör söka något annat företag. Du ska ju ha det ni avtalat och det du betalar för! Så trist med sådana där nonchalanta människor!

  • LuddesMorsa permalink
   March 18, 2011 6:32 am

   Det verkar som om utförarna anser att de själva avgör när de skall jobba hos de olika kunderna, oavsett vad överenskommelsen med samordnaren varit. Ja, det skall ju inte vara så att man börjar få ont i magen och känner sig stressad en dryg timma innan de skall komma, för den händelse att de kommer en annan tid o jag inte hör att det ringer på dörren.

 6. Trollan permalink
  March 17, 2011 10:15 pm

  Nä, ta ett snack med den där samordnaren. Sådär kan de ju inte hålla på när de kommer. Jäklar vad arg jag blir!Och sen byter du företag och ger dessa en stor spark i baken. Hårt!

  • LuddesMorsa permalink
   March 18, 2011 9:44 am

   Har suttit i dag på morgonen o ringt lite olika hemtjänstfirmor, men det verkar svårt att byta. De olika firmorna av dem som jag hört goda vitsord av, har väldigt bestämda rutiner om vilken tid på dagen man kan få hjälp med vad, och verkar mest inriktade på skötsel av personer snarare än hjälp med städning, matlagning och tvätt. Det verkar rätt tufft. Men jag ringer några firmor till.

 7. KramgoaUllis permalink
  March 18, 2011 6:34 am

  Godmorgon godmorgon!Här är det vitt idag *morr*Önskar att du får en fin fredag morsan!*goa fredagskramar*

  • LuddesMorsa permalink
   March 18, 2011 9:46 am

   Huuuga, vill INTE ha vinter o snö igen……Här är tack o lov ännu barmark, men man vet ju inte vad som händer närmaste dagarna. önskar även Dig en kanonfin fredag!Goa kramar tillbaka

 8. briscoff permalink
  March 18, 2011 10:35 am

  Jag blir beklämd, när jag läser din berättelse. Har Du möjlighet att skriva ner namnet på Din sk. samordnare. Har fina kontakter på TV3, som “älskar”sådana här skandaler.Trevlig helg !

  • LuddesMorsa permalink
   March 19, 2011 7:52 am

   Jag har skrivit till dem och tänkte ge dem en chans att rätta till och be om ursäkt. Men det kan mycket väl hända att jag ger Dig namnen på verksamhetscheferna framöver.

 9. Kjell-Åke Bjurkvist permalink
  March 18, 2011 10:54 am

  Bs. Absolut kanonbra :-Kopiera mera 🙂

  • LuddesMorsa permalink
   March 19, 2011 11:59 am

   Gjort! Jag rebloggade ditt inlägg, det finns ovanför detta hos mig nu.Hoppas många skriver på.

 10. MadamX permalink
  March 19, 2011 12:12 pm

  Du kan kontakta Kommunal, de är avtalstecknande part. De har koll på företagen, t ex om det finns kollektivavtal (= spelregler, avtalsmässiga löner = ej svartjobb etc), om de har förhandlat och om vad, deras regionala skyddsombud kan ha gjort skyddsronder på företaget och vet hur de anställdas arbetsmiljö är. De kan också ha medverkat vid överlåtelseförhandlingar (denna typ av företag har en viss benägenhet att gå i och ur varandra, byta ägare som andra byter kalsonger etc) samt upphandlingsförhandlingar. Du kan också kolla med Skatteverket om de har skatteskulder (t ex på företaget eller arbetsgivaravgifter) och med Kronofogden om de finns i deras register. Du kan också kolla med din kommunla konsumentrådgivare om de haft med företaget att göra. Finns det branschorganisationer kan du kolla om de är med i nån sån och vad det i så fall innebär för garantier/utfästelser. Be också att få referenser från andra kunder och motring dessa kunder för att säkerställa att de verkligen är kunder. Ofta hänvisar företagen till sekretess och inte vill lämna ut sitt kundregister men ibland händer det att de gör det – de tjänar ju själva på det. Slutligen kan du också fråga företaget om de gör kontroller i belastningsregistret på de anställda. Det finns inget som hindrar dig att teckna ett avtal där du garanteras få det du vill ha. Oftast kör man med standardavtal men du har som kund rätt att få det avtal som du vill. Bryter företaget mot avtalet ska det framgå av avtalet vad som gäller i så fall. Det kan t ex vara ekonomiskt skadestånd. Inget av dessa tips garanterar dock att du får det du vill ha, men det är ett sätt att komma förbi AB Ruffel och Båg-företagen.

  • LuddesMorsa permalink
   March 19, 2011 5:03 pm

   Oj, Du kan verkligen det här! Bra att få tips på hur man kan gå till väga. Det där med referenser har jag faktiskt själv försökt ett par ggr, men de hänvisar till kundernas sekretess, vilket jag respekterar och förstår för jag skulle inte själv vilja att de lämnade ut mitt namn och telefonnummer till okända människor.Jag tror att problemet ligger i att de anställer helt outbildade personer och låter dem inte gå med någon erfaren som introduktion. De bara skickar iväg en helt nyanställd till nån kund, sen är det upp till kunderna att klaga. De kommer inte heller hem och kollar hur jobbet är gjort, vilket jag önskar att de kunde göra. Men visst förstår jag att det är ett spekulativt businessområde.

 11. MadamX permalink
  March 19, 2011 5:26 pm

  Jo, jag har varit med ett tag…Be att få se deras introduktionsprogram för nyanställda. Det vore skithäftigt om de kunde prestera fram nåt sånt *gnuggar händerna av förtjusning*Enda sättet att kringgå allt är nog ett riktigt kontrakt.

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 12:14 pm

   De har inget introduktionsprogram för nyanställda. De känner nån som vet nån som söker jobb, ringer upp denne utan att ha träffat henne tidigare och meddelar en adress och en tid att infinna sig där, utan att ens vara anställd. Första tjejen som var hos mig skulle till firman för att skriva anställningsavtal o papper några dagar efter hon varit hos mig.

 12. HEMIMAMMA permalink
  March 20, 2011 5:29 am

  *Det börjar ryka ur hemimammas öron*jag blir så förbannad på sånt här, så jag vet knappt var jag ska ta vägen…Min svärmor jobbade i hemtjänsten och jag har hört henne berätta så fint om sina tanter och hur hon grejade och pysslade med dem för att de skulle få lite extra i tillvaron och hur hemskt hon tyckte att det kändes, när hon var tvungen att stressa…Nu är hon pensionerad…Hemikram

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 12:17 pm

   Det låter som Din svärmor var just den rätta sortens person för såna här jobb, som var proffsig på det hon gjorde och visste vad hon höll på med. De flesta som kommer är väldigt vänliga och rara, men helt okunniga inom det de jobbar med och man vet aldrig när på dagen de skall dyka upp, om de alls kommer.

 13. BeBest permalink
  March 20, 2011 10:53 am

  Jag kan bara instämma i MadamX råd!Hade jag betett mig så som kvinnan gjorde mot dig hade jag först ”tagits ur drift” medan utredning pågått och senare omplacerats ifall jag kunnat få behålla min anställning! Man gör inte så som hon gjorde ostraffat. Inte ens i Stockholm!:O)

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 11:30 am

   Det värsta är att hemtjänstfirman inte ser att utförarna skall ha gjort nåt fel. Jag skrev ett mail till hennes chef och berättade, och fick till svar att “man får räkna med att utföraren kan komma från en kvart tidigare till en kvart senare”. Ingen ursäkt eller nån upprättelse där inte. Att de kommer från en hel timma tidigare upp till flera timmar senare svarade hon inte på. En gång kom utföraren 2,5 timmar efter avtalad tid.

 14. Anna permalink
  March 20, 2011 11:36 am

  Usch! Blir ARG när jag läser sådant här!!!! Hoppas verkligen du kan hitta ett annat företag och samtidigt att det nuvarande förstår att såhär gör man inte!

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 12:00 pm

   Ja, jag håller på och ringer runt, men svårt att hitta bra företag har jag märkt. Det är väldigt mycket på deras villkor och att man som kund måste anpassa sig helt till att deras företag skall fungera.

 15. Dan666 permalink
  March 20, 2011 12:14 pm

  Det låter förnedrande. Du är säker på att det det var hemtjänsten??? Påminner om en gammal Monty Python-sketch, där John Cleese skäller ut folk som ringer.Skrämmande hur saker går till i samhället, vad har hänt med medmänsklighet?Stå på dej!Kram!

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 12:31 pm

   Hahaha……ja, likheten är slående. Men det var faktiskt första gången nån av dem var direkt otrevlig. De brukar alla alltid vara väldigt rara och gulliga.Kram tebax!

 16. Epazote permalink
  March 20, 2011 12:50 pm

  men herrejäklar. Man blir mörkrädd när man läser det här. har folk ingen hyfs och respekt längre?stå på dig så gott det går, så där ska du inte behöva ha det.

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 1:06 pm

   Ja, jag har mailat utförarens chef. Fick väl inte direkt nån ursäkt av dem, men vi får se på måndag då hon kommer tillbaka vad som händer. Kanske hon är ilsk då för att jag kontaktat hennes chef? Har rätt ont i magen inför morgondagen.

 17. klös i ösregn permalink
  March 20, 2011 12:56 pm

  byt firma ..herre ge ..är de som ska vara tacksamma att de har jobb ju …morra rejält ..även i eran orttidning

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 5:10 pm

   Jo, jag håller på att försöka hitta en annan firma. Men det är ett jättejobb att sitta och ringa till den ena efter den andra och “intervjua” dem. Sen verkar de flesta firmor ha väldigt hårt dragna gränser för vad de utför och inte. De verkar inte intresserade av en som endast blivit beviljad 15 tim hjälp i månaden. Jag är nog för olönsam för dem?

 18. Dan666 permalink
  March 20, 2011 1:12 pm

  Det är inte du som ska ha ont i magen, du har inget att skämmas för!

  • LuddesMorsa permalink
   March 20, 2011 7:16 pm

   Ja, så knasigt man fungerar, va? Händer nåt får man ångest i rädsla för de ev. reaktionerna över att man tar upp saken. Det där får jag ta tag i hos mig själv.

 19. Miss H Davidson permalink
  March 24, 2011 4:46 pm

  Shit vilken fruktansvärd situation! herre gud det är ju illa nog att måsta släppa in folk hos och dessutom i beroendeställning…Fy fan vad galen jag hade blivit om jag då också fått skit för att vara besvärlig…Näää,jag kommer gärna och har med mig puffran och ställer en del saker till rätta hos de däringa trångsynta träbockarna som varken kan läsa,skriva eller minnas…HMPF!want med there? …just whisstle…

  • LuddesMorsa permalink
   March 24, 2011 10:28 pm

   Det känns bra att få stöd och uppbackning. Men puffran kanske är att gå till överdrift? Jag menar, man vill ju inte bli anklagad för anstiftan till nåt våld o sånt…..*Hänger för säkerhets skull ett par skottsäkra västar innanför ytterdörren*;-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: