Skip to content

Morsan – Tvättstugan

December 30, 2010

I dag har jag haft hjälp av hemtjänsten igen.

Tja……….jag behöver väl inte säga mera……..

De skulle börja kl 12.00. Kl. 12.10 ringde de o bad om ursäkt att de glömt bort att jag skulle få hjälp i dag, men lovade att “någon” skulle komma som senast kl 13.00. Kl 14.15 ringde det på dörren och där stod….tadaaa…….tjejen som gillar att spola badrum……

Jag bad henne hoppa över badrummet i dag.

Advertisements
28 Comments leave one →
 1. MadamX permalink
  December 30, 2010 6:11 pm

  Det är inte sant! Jobbar människan kvar?! Herregud… Blev hon mycket besviken över att hon inte fick städa ditt badrum?

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 6:20 pm

   Inte alls besviken. Hon kom på ett festligt sätt att “tvätta” golven istället. Man tar en fuktig trasa, sen gnider man omkring den på alla golv utan att en enda gång skölja ur o rengöra den. Så man liksom bara gnuggar runt smutsen o jämnar ut den över golvet, istället för att avlägsna den. Hmmm……?

 2. MadamX permalink
  December 30, 2010 6:27 pm

  Nåväl, se positivt på det hela. Det blev inga nya vattenskador. antar jag…

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 6:45 pm

   Ja, man får se det från den ljusa sidan.Istället för enstaka fläckar innanför ytterdörren som blivit av snöiga, leriga, våta skor, som lyste i ögonen, så är golvet nu liksom jämngrått. Så även köksgolvet som hon sen gick lös på med samma icke ursköljda trasa.*S*

 3. Tant Otto permalink
  December 30, 2010 6:32 pm

  Åh va jobbigt att låta andra städa åt en…man vill ju ha det på sitt vis…men bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete!!Gott nytt år ❤

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 6:52 pm

   Jag har normalt inte något emot att låta nån annan städa åt mig. Men just den här tjejen verkar aldrig ha städat eller handdiskat förut. “Diskar” gör hon genom att skölja av disken under en rinnande kran. Går åt massor av vatten, massor av diskmedel (Häller ett par teskedar diskmedel på varje sak innan hon sen “sköljer rent” den) samt att matresterna sitter kvar på porslin o glas o bara är att diska om när hon gått.

 4. MissKermit permalink
  December 30, 2010 6:40 pm

  Trist att man inte kan lita på hemtjänsten. Tänk om man har planer och verkligen väntar in dom. Vad fasen händer då? Dom ska komma 12 och vara klara vid 14, men så kan de inte komma förrän 14. Har man andra planer så är det ju kört. För de lär väl inte anpassa sig speciellt mycket efter personerna som har deras behov av hjälp *suckar*Gott Nytt på er // Tess

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 6:55 pm

   Ja, framför allt så har man ju bokat tvättstugan mellan bestämda klockslag, så man hinner ju inte tvätta så många maskiner man tänkt om man börjar tvätta 2,5 timma efter påbörjad tvättid. Framför allt hinner man inte torka tvätten, utan måste ha hela lägenheten full av blöttvätt som hänger överallt på tork sen i minst ett dygn.

 5. Lennart permalink
  December 30, 2010 6:55 pm

  Folk är inte så dumma som man tror.De är ännu dummare…*skakar på huvudet*Gott Nytt År på dig i alla fall.

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 7:20 pm

   Hehe, jaaa…….Jag kan bara hålla med Dig.Fast jag tror inte handlar så mycket om egentlig dumhet, som att unga människor i dag helt enkelt inte fått lära sig hemifrån hur man tvättar o städar, och varför man skall göra på ett visst sätt.Ungdomarna i dag har inte det miljö- och ekonomitänk som vi fick lära oss. Gott Nytt År på Dig också!

 6. MadamX permalink
  December 30, 2010 6:56 pm

  Den där tjejen verkar ju totalt inkompetent!Vad är det de har anställt – nån från Ung & Bortskämd?

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 7:24 pm

   Jag tror att man inte så lätt hittar folk idag som vill jobba med att tvätta o städa hemma hos sjuka o gamla. Så det blir liksom de som inte lyckas få några andra jobb…….med eller utan kompetens. Helst utan då, för de har inga löneanspråk.

 7. BeBest permalink
  December 30, 2010 6:58 pm

  Ska det nu vara så att att det ska finnas en privat hemtjänst som på kommunens uppdrag utför hemtjänst åt medborgarna i ett visst område, borde det finnas en eller helst fler konkurrerande hemtjänstföretag så det gavs en möjlighet att välja bort dem som missköter sitt uppdrag. Det borde finnas en klausul i upphandlingsavtalet som kräver att uppgifterna ska utföras av därtill kompetent personal!I mitt tycke är det kunden som i första hand ska ha nytta av hemtjänstpersonalen och företagets ägare endast i andra eller tredje hand. Vägrar kunderna välja ett visst företag därför att personalen saknar elementära kunskaper om det de förväntas utföra, så har marknaden fungerat så som den ska! :O)

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 7:33 pm

   Grejen är att det ÄR precis så det går till Jag fick en katalog med en jädra massa företag som jag aldrig hört talas om, och skulle på kort tid välja ett. När jag jag ringt till tre av dem och “intervjuat*” dem, var jag redan så trött i huvudet att jag inte orkade kontakta flera. Så jag valde ett av dem, som ju naturligtvis på telefon sade sig vara superkompetenta. Samtliga städbolag har en väldig omsättning på personal. För mig var det viktigt med kontinuitet, dvs samma 2-3 personer kommer istället för nån ny varje gång som skall förklaras för, visas runt var allt finns osv. Tänkte att man får ju ge både tjejen och företaget en chans eller två. Men det lutar åt att jag får be kommunen om att få byta företag. Om man bara visste hur man skall gå till väga för att välja, och välja rätt?

 8. MadamX permalink
  December 30, 2010 7:30 pm

  Här i min stad måste man vara undersköterska för att få jobba inom hemtjänsten. Det är väl för att man vill få bort hembiträdesstämpeln. Antar jag.

  • LuddesMorsa permalink
   December 30, 2010 7:36 pm

   Jamen, det låter jättebra! Här i stan anställer städfirmorna bara de som saknar utbildning, för att kunna betala så låga löner som möjligt.

 9. Inger permalink
  December 31, 2010 12:31 pm

  Jag kan faktiskt tycka lite synd om tjejen också. Hon är uppenbart en av alla dessa curlade som aldrig behövt eller fått lära sig hur man städar eller i övrigt tar hand om sig själv. Hur ska hon då kunna städa hos andra?De måste ju ge tjejen en utbildning i hur man gör!Jag jobbade i min ungdom en tid på Malmhamnen i Luleå. Där hade de just bytt till städfirma efter att ha egen personal. Städarna på firman hade i och för sig en hink med vatten med något starkt parfymerat medel i. På en malmhamn blir vattnet i en sån hink snabbt svart. Men de bytte aldrig vatten. I vissa utrymmen – som det kontorsrum jag satt i – blev golven därför smutsigare än de varit från början. Men det luktade i alla fall nystädat och gott! :DJa se städfirmor!

  • LuddesMorsa permalink
   December 31, 2010 1:06 pm

   Jag håller med Dig. Så jag försöker vara så snäll och vänlig jag kan mot henne, och ger små omtänksamma “tips” om hur man också “kan” göra. Men oftast är jag bara tyst och försöker fixa till det efter förmåga efter hon gått. Vill ju inte såra och att hon skall tycka att jag kritiserar. Men golven på malmhamnen såg väl ungefär ut som mina golv såg ut efter de torkats. I min ungdom brukade jag hoppa på olika städjobb som extra jobb när jag behövde extra pengar. De gånger det var åt en städfirma, fick man alltid gedigen handledning och utbildning i precis hur man skulle göra varje grej, och varför man skulle göra det på det sättet.Men det verkar som om dagens städfirmor inte vill betala lön för att utbilda sin personal.Så de förlitar sig på att vi “brukare” (Som vi kallas, som får hjälp) skall visa och berätta precis hur vi vill ha det och hur vi vill att det skall utföras. Men man orkar ju inte agera arbetsledare när man är sjuk och behöver hjälp.Dessutom känner man sig ju skitdum om man skulle börja peka och säga “gör si” och “gör så”. Det känns ju då som om man nästan förolämpar, och DET vill man ju inte riskera. Önskar Dig ett Gott Nytt År så här på självaste Nuårsafton!

 10. BeBest permalink
  January 1, 2011 10:16 am

  Jag önskar att 2011 blir det goda år då du blir frisk!:O)

  • LuddesMorsa permalink
   January 1, 2011 12:42 pm

   Tack Börje! Må Din önskan slå in! Jag önskar även Dig att 2011 blir det GODA året!:-)

 11. Inger permalink
  January 1, 2011 7:01 pm

  Gott Nytt År! 🙂

  • LuddesMorsa permalink
   January 1, 2011 8:44 pm

   Tack det samma! 🙂

 12. Hanna Montana permalink
  January 1, 2011 7:20 pm

  Hemtjänst kan ju inte vara helt käckt att behöva förlita sig på eller hur man nu ska uttrycka det. Keep up the good work morsan 🙂

  • LuddesMorsa permalink
   January 1, 2011 8:45 pm

   Nej, det blir lite virrigt o rörigt. Faktiskt ett litet stressmoment. Å inte så litet heller. Tack skall Du ha, jag håller fanan högt! 🙂

 13. Helene Andersson permalink
  January 1, 2011 8:02 pm

  Ett nyårslöfte både du och jag kan ge är att aldrig ge upp. Kram på dig

  • LuddesMorsa permalink
   January 1, 2011 8:46 pm

   Precis, vi ger inte upp i första taget, inte. kram tebax till Dig!

 14. January 1, 2011 10:42 pm

  Gott nytt år på er :D!

  • LuddesMorsa permalink
   January 2, 2011 1:30 am

   Tack det samma! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: