Skip to content

Morsan – Sjukresor

December 21, 2010

Som Ni vet så åker jag dagligen till sjukhuset för strålbehandlingar. Själva behandlingen, när man väl kommit till sjukhuset, tar ca 3 minuter.

Vad som däremot suger mustenur en är dessa sjukresor med färdtjänst. Efter att upperpade gånger fårr vänta upp till 45 minuter på att bilen skall komma, och sedan sitta o resa med den ca 30-40 minuter, och sedan samma sak hem igen, så töttnade jag slutligen på Landstingets färdtjänst. Jag belv rekommenderad att istället åka med “Rullstolstaxi”. Sagt och gjort. Enligt rullstolstaxis förare behöver man inte beställa resan dagen innan, man ringer när man vill ha den och de kommer efter 5 minuter.

För säkerhets skull ringer jag ändå rullstosltaxi dagen innan och beställer en resa till sjukhuset nästa dag kl 14.00. När beställningen, efter mycket kläbbel i telefonen är gjord, hojtar telefonisten att “Nej, det går inte, Det finns inga bilar lediga kl 14,00. Närmast ledig bil är kl 14.30” OK, jag bokar bilen kl 14.30 från min hemadress till sjukhuset.

I god tid innan kl 14. 20, sitter jag redo i porten och väntar på bilen. Den KAN ju händelsevis komma 5 minuter för tidigt resonerar jag. Klockan blir 14.30……14.40……14.50……ingen bil. När jag väntat en halv timma ringer jag rullstosltaxi, taxi nolltjugo. Det är telefonkö i 11 minuter. När de till slut svara frågar jag vad som hänt med min beställda bil som skulle kommit för 40 minuter sedan. Jag får till svar att hon inte kan hitta nån beställning alls. Jag ber då att de skall skicka en bil så snart som möjligt. “Visst, den kommer om 10 minuter” svarar hon,

Jag väntar o väntar. Slutligen kl 15. 36 kommer det en bil Jag har då suttit i porten och väntat i 1 tim och 16 minuter. Samtalet med min kontantkortsmobil till rullstolstaxi har kostat 75 kronor, pga av deras långa telefonkö.

Trafiken är kaotisk. Det tar 40 minuter att åka till sjukhuset. Kl. 16.30 är min snabba behandling klar.

Nu ber jag receptionisten på avdelningen att hjälpa mig att ringa efter en bil för att ta mig hem.  Hon slår numret till taxi nolltjugo och blir sedan sittande i en evighets telefonkö. Efter 10 minuter,medan hon fortfarande sitter i telefonkö, ringer jag från en annan telefon till rullstolstaxi på Taxikurir. Jag kommer fram efter redan 3 signaler. Jag betsäller en bil att komma snarast möjligt. Får till svar att tidigaste bilen kan komma om en timma som tidigast. “Men jag kan koppla vidare till Färdtjänst bussar för rullstol” Hon gör så och jag får efter en stund besked att en rullstolsbuss kan komma kl 16.45, alltså om en kvart.

Jag åker upp till huvudentrén o sätter mig att vänta. klockan blir 16.45……16.50……16.55 osv. Kl 17.05 ringer jag taxikurir o frågar vad som hänt med min bil hem från sjukhuset. Telefonisten ber mig vänta i telefonen medan han ringer chauffören o frågar. 5 minuter senare kommer han tillbaka i telefonen och meddelar att chauffören är försenad, men bör dyka upp när som helst.

kl 17.15 kommer bilen, chauffören ber inte om ursäkt, han säger bara “Jag har kört från Nacka” och anser uppenbart att jag skall tycka synd om honom. Trafiken tillbaka hem är obeskrivlig.

Kl. 18.00 är jag till slut hemma igen. Det har tagit 4 timmar att ta sig en resa på 12 minuter till och 12 min från sjukhusetl för att genomgå en behandling som tar 3 minuter att göra.

Har suttit i en rullstol i 4 timmar o väntat. Ryggen är av i svanken. Nacken och området mellan skulderbladen sprängvärker, jag är hungrig, töstig, kissnödig och svinfärdig att trötthet.

Det första jag måste göra när jag kommit hem är att kasta mig på telefonen för att ringa färdtjänst att beställa bil till morgondagens 3-minutersbehandling. Väl medveten om att det kommer att ta hela min eftermiddag till 18.00 på kvällen.

Jag stupar i sängen när jag kommer hem….är helt förbrukad på krafter…….

Advertisements
20 Comments leave one →
 1. Jag permalink
  December 21, 2010 11:16 pm

  Det är helt vansinnigt det du beskriver! Och jag som har klagat på att man är tvungen att använda sig av sjukresor till läkare och sjukhus och inte får ta färdtjänst, när jag åker dit med mor min. Färdtjänsten kostar ca 40 kr, sjukresor 100 kr. Och sjukresebilen får man alltid vänta länge länge på medan färdtjänsten kommer på tio minuter. Sen måste man knöla in sig fem personer i en bil när alla är halta och lytta, inte acceptabelt alls. Detta har jag varit riktigt irriterad på. Men det är ju ingenting jämfört med vad du måste gå igenom vid dina sjukhusbesök. Fruktansvärt! Vad arg jag blir!

  • LuddesMorsa permalink
   December 21, 2010 11:54 pm

   Här kostar färdrjänsten 70 kr per resa och sjukresor 140kr per resa. 25 strålbehandlingar efter varandra blir 50 resor t.o.r. = 7.000kr bara på resorna till i från sjukhuset för att genomgå nödvändiga strålbehandlingar. Det är totalt vad jag får i sjukpension. Oavsett om man reser med färdtjänsten eller annan åkare. Man får också vara beredd på “samåkning” d.v.s. chauffören åker kors o tvärs över stan o hämtar upp en massa andra kunder efter att de hämtat en. En resa som normalt tar 12 minuter till sjukhuset från bostaden kan alltså ta upp till tre timmar , inkluderat vöntetiden på att de alltid är minst en halvtimma försenade efter den beställda tiden. Därtill kommer en massa andra andra egenavgifter för bandage, postoperativa BH-liv från apoteket som ej är subvenionerade, 80 kr per dygn på sjukhus etc. Så det kostar en runt 10.000kr ur egen plånbok att behandlas för cancer. Filippa Reinfeldts landstingspolitik…….

 2. Tant Otto permalink
  December 22, 2010 12:30 am

  Man tror inte att det är sant…men det är det…att människor kan behandlas på detta vis är inte klokt…det och en jobbig behandling förstår jag skulle ta knäcken på vem som helst!Grrrr jag morrar!!

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 7:54 am

   Ja, det här vädret med all snö och is på vägarna gör ju inte saken bättre trafikmässigt. Så en viss försening kunde man nog acceptera. Men upp till 1,5 tim som ibland händer är för mycket. Tänker då främst på väldigt gamla, sjuka människor som skall palla att stå/sitta och vänta i en port i 10 graders kyla för att ta sig till läkare/sjukhus.

 3. Tant Otto permalink
  December 22, 2010 12:30 am

  Man tror inte att det är sant…men det är det…att människor kan behandlas på detta vis är inte klokt…det och en jobbig behandling förstår jag skulle ta knäcken på vem som helst!Grrrr jag morrar!!

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 7:54 am

   Se svar ovan. 🙂

 4. Jag permalink
  December 22, 2010 1:16 am

  Men det ska finnas ett högkostnadstak för sjukresor! !0 resor eller 1000 kr, sen är det gratis. Det måste du kolla, absolut! Man måste spara kvitton och skicka in dem, trots datorerna kan det inte skötas per automatik. Det kan man ju på apoteken nuförtiden, så varför inte hos taxi? Ja, man får vara beredd på att åka till olika adresser. Det är förbjudet att använda färdtjänst om man ska till läkare eller sjukhus, storebror ser dig, mamma fick ett oförskämt brev om att hon minsann hade åkt till sjukhuset med färdtjänst! Då var jag tvungen att reagera, pappa låg i långa perioder på sjukhus och självklart tog vi färdtjänst med mamma dit. De ringde och bad om ursäkt för sitt burdusa brev.

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 7:56 am

   Va bra att Du skrev det om högkostnadstak. Det där skall jag genast kolla upp. Att de inte informerar om det på sjukan, när de lägger in antalet sjukresor man beviljats?

 5. Trollan permalink
  December 22, 2010 1:23 am

  Det låter förfärligt. Nu vet inte jag var du bor, men jag kollade lite och på den här adressen finns lite priser (och om högkostnadsskyddet som faktiskt ska gälla).http://www.fardtjansten.sll.se/sv/Vara-resealternativ/Sjukresor/Hogkostnadsskydd-och-frikort/

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 7:56 am

   Åh Tack! Du är en pärla! Skall kolla det där direkt!

 6. imsy permalink
  December 22, 2010 7:59 am

  Så bedrövligt att inte upplysa om högkostnadsskydd! Hoppas du slipper bli ruinerad nu!

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 8:02 am

   Kollade just upp det nu på länken jag fick av Trollan ovan. Man betalar visst “bara” 1.400kr på ett år. Förvisso fortfarande mycket pengar om man har en inkomst på 7.200. Men en vesäntlig skillnad från 7.000kr! Det betyder 5.600kr mindre än jag först befarade att jag måste punga ut med.

 7. Lennart permalink
  December 22, 2010 8:22 am

  Jag vet inte hur det är nu, men förut hamnade man i Lettland när man beställde färdtjänst här. Växeln hade, naturligtvis av kostnadsskäl, placerats där… Det funkade inte ens nödtorftigt om man säger så…Är sen resorna som Du beskriver dem, så förstår man att man måste vara i bra kondition för att orka vara sjuk.Sanslöst…

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 11:27 am

   Det är samma nu. Men det verkar vara skillnad på Färdtjänstresor och sjukresor, för det är två helt olika telefonnummer man ringer för att beställa bil. Jo, du har rätt i att man måste vara frisk och pigg för att orka vara sjuk och svag. Att få ihop dessa resor o behandlingar med den virriga hemtjänsten är också ett pussel. För hemtjänsten bara dyker upp när som helst, utan att först ha informerat mig om när de tänker komma. Så i går när jag satt i porten o väntade p bilen, kom tjejen från hemtjänsten joggande och bad om ursäkt för att hon var försenad. JAg fattade ingenting, då jag inte hade en aning om att de tänkte komma hit i går. Efter ett tags diskuterande visade det sig att hon skulle ha varit hos en annan klient och inte hos mig. Så hon joggade vidare samtidigt som hon nämde att hon skulle komma till mig torsdag. Hade jag inte en aaaaning om?

 8. BeBest permalink
  December 22, 2010 12:24 pm

  Det du beskriver är den faktiska verkligheten. Nu är det trots allt så att vi har våra högt älskade myndigheter och ärorika politiker som segerrikt definierar vad som är sanning och vad som är lögn. Myndigheternas regelverk är sant och oklanderligt och så är också alla våra framgångsrika politiska ledares välsignelsebringande ord. Verkligheten är däremot en lögn och förbannad propaganda skapad av de uslaste samhällsomstörtande krafterna. Dristar du dig att yppa en sån lögn om våra högt älskade ledares outtröttliga förbättringsarbete för sina underdåniga och uppoffringsvilliga medborgare får du finna dig i att dels hamna sist i kön eller att dina beställningar rationaliseras bort för de passar inte in i våra högt älskade ledares sanningar om samhällets framgångsrika utveckling och vad du än gör säg inget som motsäger våra högt älskade ledares sanningar för då kommer du inte ens sist i kön.Jag tänker inte berätta vad jag tycker om politiker men jag önskar att de skulle få känna vilken verkan deras beslut får för dem, som inte flyter uppe i grädden.:O)

  • LuddesMorsa permalink
   December 22, 2010 12:51 pm

   Håller med dig på alla punkter. Det finns lögn, förbannad lögn och så statestik.Om politikerna hänvisar till sin statestik som sanningar, och inte vill lyssna på hur verkligheten ter sig för medborgarna o folket, då är det det som är sanning och verkligheten lögn.

 9. December 23, 2010 3:15 am

  Morsan!Kan inte sätta ord på ilskan över hur systemet behandlar dig och alla andra i din sits. Tur att du fick hjälp med info om högkostnadstaket! Som föregående talare skrev kan jag bara hålla med om att man måste vara pigg & kry för att orka vara sjuk och svag.. Du måste göra det för att överleva, men det är galet hur lite stöd du får från färdtjänst/rullstolstaxi/dylikt. Man tycker ju att de chaufförerna och växeltelefonisterna borde vara lite mer sympatiska… Jag håller tummarna för att det blir lättare för dig framöver, eller åtminstonde att det inte blir svårare.You’re in my prayers!/Rebecca

  • LuddesMorsa permalink
   December 23, 2010 8:31 am

   Tack Rebecca. Ja, det var bra att jag fick ovanstående information. Jag tänker främst på alla riktigt gamla människor, nu när det är så kallt och de skall behöva vänta så länge. I går när jag bilen kom för att köra till sjukhuset hade bilen först hämtat upp en gammal, rullstolsburen tant på andra ändan av stan, och hon var tvungen att sitta och åka med runt hela stan att hämta andra innan hon fick komma fram till slut. Hon klagade hela vägen över smärtor och hade stora svårigheter att klara av den långa resa som det blev för henne.

 10. Ister permalink
  December 23, 2010 8:43 am

  Man får inte åka färdtjänst till sjukvårdande behandling, man måste åka sjukresa, och på sjukresor finns det ett tak, det ligger kring 1500 kr, sen åker man på “kortet” resterande tid av 12- månadersperioden (räknat från första resan).Nu när det är snö, kan man inte räkna med att man kommer fram som vanligt, men kan du inte boka sjukresorna flera dagar åt gången? Du vet ju ett par dagar innan vilka tider du ska dit? Det brukar fungera lite bättre då. Du vet ju också när du är klar så du kan beställa återresan på en gång.

  • LuddesMorsa permalink
   December 23, 2010 11:36 am

   Jo, jag brukar beställa återresan samtidigt som resan dit. Men de är oftast försenade från 30min upp till 1,5 timmar. Ofta händer det när man ringer resegarantin och frågar, så har resebeställningen som gjordes dagen innan “försvunnit”. Då får man göra en ny bokning o vänta ett par timmar till. Men visst stämmer det att detta väder ställer till det. Man får i snön o kylan räkna med en viss försening. Jag tar tacksamt emot all information jag får. Så Tack Ister! vet att Du kan detta så jag litar på det Du skriver.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: