Skip to content

Morsan – Lär sig

November 30, 2010

I dag, när jag fick hjälp från hemtjänst, lärde jag mig hur man städar och gör rent ett badrum.

Man tar duschslangen vid Bidén, öser på fullt ös med vatten endast från varmvattenkranen och så spolar man rent hela badrummet med slangen. Spola gärna hela golvet i ca 40 min tills det är täckt av 2-3 cm högt vatten gå sen därifrån och låt allt vatten själv rinna bort. Eller dunsta och torka av sig själv. Klart! Mycket kommer att rinna ut i hallen under dörren. Men det löser man med dammsugaren. Tills dammsugarmotorn brinner och den stannar av sig själv för att den går sönder. Och mattan som ligger utanför badrumsdörren i hallen suger också upp fantastiska mängder vattten, sen kan den bara ligga kvar där ock självtorka sådär en 2-3 dygn.

Att det står en massa saker på badrumsgolvet, som t.ex. 10 lit. papplåda med kattsand, pappaskar med div tamponger, trosskydd, förpackning med toapapper, byrå, våg o sånt bryr man sig inte om. Man spolar på för kung och fosterland utan att först flytta på nåt. sen låter man alla förpackningar sakta men säkert suga upp allt vatten. Att lådan med kattsand luckras upp, sanden förvandlas till lervälling som sen rinner ut o lägger sig över hela golvet är inte heller nåt att bry sig om. Man har har gjort sitt jobb med slangen, sen är det klart!

Men tvätten blev fint tvättad. Den är jag jättenöjd med!

Ja självklart har jag aldrig förr haft så välspolat badrum och hall förr heller!

Advertisements
26 Comments leave one →
 1. Lennart permalink
  November 30, 2010 11:04 pm

  Då behöver Du bara öppna ett par fönster, så har Du egen isbana sen.Det är säkert en konsult som räknat ut städmetoden…

  • LuddesMorsa permalink
   November 30, 2010 11:23 pm

   En rent ut sagt genital idé! JAg kanske kan ta betlat per timma att låta grannarna komma in o åka?Absolut en konsult! Eller nån som är van vid att jobba i lagård.

 2. Trollan permalink
  November 30, 2010 11:05 pm

  Tack för tipset, jag har alltid tyckt att badrummet är krävande att städa men jag har ju aldrig tidigare testat den där metoden. Det kommer att gå fort hädanefter.

  • LuddesMorsa permalink
   November 30, 2010 11:24 pm

   Varsågod! Jag delar så gärna med mig av alla små finurliga husmorstips jag får av expertisen.

 3. MadamX permalink
  December 1, 2010 8:39 am

  Bjud in hemtjänsten på en åktur i badrummet!

  • LuddesMorsa permalink
   December 1, 2010 10:36 am

   Skall man verkligen bjuda på gratisturer och missa en sån chans att få in lite extra klirr i kassan?

 4. MadamX permalink
  December 1, 2010 10:39 am

  Bjud in och stå med bössan vid utgången. Valfri bössa.

  • LuddesMorsa permalink
   December 1, 2010 11:16 am

   Bra idé! korkbössa kanske?

 5. Milla permalink
  December 1, 2010 10:59 am

  tack för tipset, behöver städa mitt badrum så de blir perfekt. Ska man låta katten lämna kattlådan först eller kan man tvätta katten med samtidigt? 😀

  • LuddesMorsa permalink
   December 1, 2010 11:15 am

   Det är nog hugget som stucket. I vart fall så så fylls hallgolvet och köksgolvet av leriga tassavtryck under minst ett dygn efter, efter varje vända den varit i badrummet. efteråt. Man följer tassavtrycken och får en utmärkt idé om hur den rör sig i lägenheten.

 6. MadamX permalink
  December 1, 2010 11:18 am

  Låt hemtjänsten tvätta badrummet och vips! så har du fått en katt-GPS!

  • LuddesMorsa permalink
   December 1, 2010 12:59 pm

   Ännu en rent genitalisk idé! Kanske bra affäridé?

 7. _Black Sheep_ permalink
  December 1, 2010 1:08 pm

  Herregud, blir ju mörkrädd.. skicka henne på en kurs eller utbildning. Helt vansinnigt att städa toaletten på det sättet!

  • LuddesMorsa permalink
   December 1, 2010 1:21 pm

   Ja, jag var rätt förvånad. Det var tjejens allra första arbetdag inom hemtjänsten. Hon hade förut jobbat på bageri. Kanske de brukar spola av arbetsytorna med slang där så att det är den städmetod hon känner till?Ytskiktet på skåpen i badrummet har nu börjat lossna av allt vatten och ångan som blev då hon gasade på med kokhett vatten i närmare en timma utan paus. Tror att två månaders vattenförbrukning rök på den timman.

 8. Barbro permalink
  December 1, 2010 1:38 pm

  När jag jobbade i storkök städade vi på det sättet… och även under ett kort inhopp i bageri, som jag gjorde i mitten av 80-talet. Använde man riktigt hett varmvatten så fungerade det väldigt bra.Så brukar jag själv göra när jag städar vårt badrum, men det är viktigt att RAKA AV efteråt. Det hade hon kanske glömt bort?

  • LuddesMorsa permalink
   December 1, 2010 2:00 pm

   Nej, hon rakade inte ellerr torkade bort vattnet på annat sätt. Bara spola på o sen var det klart. Under natten har det runnit fram vatten från under byråar och svåråtkomliga hörn, så golvet var fullt av vattenpölar när jag kom upp i förmiddags. Ytskiktet på byråarna har nu börjat lossna, och var gång man drar ut en låda så rinner det ut en massa vatten.Metoden är säkert bra, om man FÖRST plockar bort fuktkänsliga saker som står på golvet.

 9. Inger permalink
  December 2, 2010 11:22 pm

  Jisses!! Gott att du kan se eländet med humor ändå?

  • LuddesMorsa permalink
   December 2, 2010 11:59 pm

   Ja, det var en upplevelse. *S*Tror en månads vattenförbrukning gick åt.

 10. Barbro permalink
  December 3, 2010 6:25 pm

  Oj, jag glömde att fråga…Tvätten blev fint tvättad, säger du. Gjorde hon det också med bidéslangen?;o)

  • LuddesMorsa permalink
   December 3, 2010 6:56 pm

   Haha, fattas bara det! Nej, den avverkades i tvättstugan medelst tvättmaskiner. Jag var med hela tiden och sorterade tvätten, startade maskinerna på rätt temp, övervakade arbetet etc.

 11. Bara vara Jag permalink
  December 3, 2010 8:29 pm

  Det där skulle vara något för mig, som verkligen inte tycker om att städa! Men känns även som att det kanske kan bli lite mer jobb av det hela 😉 Hoppas att badrummet i alla fall blev lite fint, under alla kartonger, tamponger och allt annat som var på golvet. =)

  • LuddesMorsa permalink
   December 3, 2010 10:57 pm

   Ja, allt var ju bara att kasta. Men de fick komma tillbaka och tvätta golvet rent från all lera som blev av kattsanden.Jag rekomenderar inte städmetoden. Laminatet/ytskiktet på badrumsbyråerna har nu börjat lossna av allt vatten de utsattes för och själva trät i byråerna känns lite murket redan. Det har inte torkat än. *S*

 12. BeBest permalink
  December 4, 2010 4:46 pm

  *Skakar på huvet*Jag har jobbat fackligt för Kommunal. Jag vet inte hur hemtjänsten rekryterar sin personal och vilka kompetenskrav de har. IQ 08 ligger ju åtminstone som en mininivå kan man tycka men i ditt fall tycks hemtjänstföretaget valt billigast möjliga alternativ. Det blir ett helsike för facket att hjälpa den personalen att behålla arbetet för jag har svårt att tro att det kan bli varaktigt efter den betan. Här måste rimligen hemtjänsten stå för de skador som den felaktiga metoden orsakat och sen måste de se till att deras personal har kompetens att utföra de uppgifter de åläggs att utföra. Här tycks det ha klickat rejält hos företagsledningen.:O)

  • LuddesMorsa permalink
   December 4, 2010 5:42 pm

   Det var tjejens allra första erbetsdag. Hos mig var hon på sitt livs första uppdrag. Kvällen innan hade de ringt till henne, gett henne min adress och bad henne gå hem till mig. Hon hade således inte fått någon utbildning eller handledning innan hon började jobba. Jag kontaktade hemtjänstfirman och föreslog att de bör låta nyrekryterad personal gå med en erfaren de första dagarna för handledning och lite “lärlingstid”. Detta höll firman med om. Hemtjänsten i min stadsdel lägger ut arbetet på privata utförare. Man får som brukare en katalog där man själv får välja vilken firma man “vill ha”. Ett omöjligt uppdrag som hjälptagare, men jag valde en firma och det blev de här. Man får ge tjejen en chans, tycker jag. Hon kom tillbaka två dagar senare och städade upp, då körde vi metoden “jag pekar, du gör”. Det blev riktigt bra.

 13. graphy permalink
  January 7, 2011 3:45 pm

  Heeelt otroligt…Alla kan vara nybörjare, det var jag själv inom hemtjänsten när jag extraknäckte för några år sedan, men det värsta som hände var nog att jag var jobbigt frågvis och först frågade om allting hur de brukade göra saker och ting… Sen lärde man sig med tiden.Även nybörjare borde väl ha lite normalt förstånd??

  • LuddesMorsa permalink
   January 7, 2011 3:49 pm

   Haha….jaa, jag lyfte lätt på på inte bara ett ögonbryn. Bra att Du frågade mycket. Det är mycket bättre att fråga många gånger än att inte fråga alls.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: