Skip to content

Morsan – Uppställning

October 20, 2010

I dag stod det klart för mig att vi nordbor har något att lära av öst- och sydmentaliteten.

Dagen har ägnats åt att vara på sjukhuset. Inför operationen nästa vecka skulle jag träffa narkosläkare, kirurg, bröstsjukskötersna, lämna blodprov etc. etc. Mellan varje “möte” fick man sitta i väntrummet o vänta på att få begå nästa “station”. Där satt jag, i ett hörn. En bit bort satt en annan svensk kvinna för sig själv, i ett hörn. Nån annanstans satt ännu en svensk kvinna, hon hade sin tonåriga dotter med sig. De sa ingenting till varandra. Åsså ytterligare en kvinna i ett annat hörn av väntrummet, för sig själv.

Och så var där en Romsk kvinna. Med henne var drygt halva släkten. Det var barn, kvinnor och män i alla tänkbara åldrar. Taget på en höft var de väl en 15–20 pers. VICKEN UPPSTÄLLNING! Snacka om att ställa upp för sin familjemedlem o släkting, vara med i allt som stöd och sällskap. Där har vi nåt att lära oss!

Hade man en sån familj, så sluppe man säkert också att traggla sig igenom alla motstånd och “får inte” i jobbet med att försöka få en assistent som kan hjälpa en i vardagen.  Vem vet, hemtjänst och assistenthjälp kanske rent av inte skulle behövas i samhället. Man får sig en tankeställare…….  

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. Lennart permalink
  October 22, 2010 6:02 pm

  Jag kände en TV-handlare på 70-talet när vietnameserna kom hit. De fick en rekvisition av kommunen för att inhandla en st. beg. TV för 800 kr.. Vid ett tillfälle kom 12 personer, som inbördes försökte komma överens om vilken apparat som passade bäst…;-)

  • LuddesMorsa permalink
   October 22, 2010 7:14 pm

   Det kallar jag samarbete! Var det båtflyktingarna?

 2. Barbro permalink
  October 22, 2010 7:31 pm

  Det måste vara odrägligt att ens försöka göra sitt jobb med så många anhöriga runt omkring… som SÄKERT har dessutom åsikter.Jag minns vilket slit personalen på hudkliniken hade med EN ENDA patientdotter som absolut inte ansåg att hennes mor blev behandlad korrekt… någonsin! (Fast hon var svensk)

  • LuddesMorsa permalink
   October 22, 2010 11:12 pm

   Ja Du har rätt! Haha, jisses, tänk att vara läkare och ha 20 pers i sitt lilla undersöknigsrum, som alla ska stå tätt intill och vara med.

 3. Lennart permalink
  October 22, 2010 7:37 pm

  Ja, det var båtflyktingarna och det var nog enda gången de utmärkte sig på något sätt. Det är väldigt sällan man hör att de ställer till bråk, eller är inblandade i nåt skumt.

  • LuddesMorsa permalink
   October 22, 2010 11:14 pm

   Jag jobbade med båtflyktingarna på flyktingförläggningen i Flen i början på 80-talet. Det var på den tiden jag frisk o arbetsför. Jag gillade dem verkligen, de var jättetrevliga och rara.

 4. pialuntan permalink
  October 23, 2010 12:56 am

  Man behöver sin familj och släktingar. Men- det har vi glömt i Sverige…Gonatt! Kram

  • LuddesMorsa permalink
   October 23, 2010 9:18 am

   Stämmer. Det är både på gott och på ont.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: