Skip to content

Morsan – Personlig assistent

October 19, 2010

Kontaktade i dag stadsdelsnämnden för att ansöka om personlig assistent, då jag efter operationen inte kommer att klara någonting på egen hand. Har då endast en vänsterhand, som är upptagen med att hålla upp hela mig med en krycka när jag är inomhus.

Det visar sig då att, för att i dagnes Sverige kunna få assistenthjälp enlingt LSS (Lagen om hjälp till funktionshindrade) måste man vara så illa däran att man inte kan prata själv och inte äta själv.

Jag har ju min vänsterhand som jag kan föra till munnen alldeles själv, så jag kunde inte få någon assistenhjälp. Frågan är bara hur f*n maten skall kunna handlas, lagas till, efteråt diskas upp efter osv? Hur får man ner porslin o sånt ur skåpen? Osv…….

Ah, va sjutton, det gör jag med näsan! Eller så får jag be någon klurig typ att uppfinna en robot åt mig.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. Lennart permalink
  October 19, 2010 5:43 pm

  Det måste de ha ändrat på alldeles nyligen (vilket jag utan vidare kan tänka mig att de blåögda gjort), eller också ljuger de dig rakt upp i ansiktet.En släkting till mig hade nästan full rörelseförmåga, men fick personlig assistent dygnet runt.Nu kan det naturligtvis vara olika beroende på var man bor, men jag tycker Du ska kolla det ordentligt.

  • LuddesMorsa permalink
   October 19, 2010 6:08 pm

   Tack för info! Alltid nyttigt att få höra lite hur det funkar i övriga landet..Men jag tror att alliansen ändrade reglerna för rätt till personlig assistent för några månader sedan. Läste om en kille som varken har armar eller ben, men inte fick assitsenthjälp eftersom de ansåg inte att han behövde gå på toa tillräckligt ofta under ett dygn. Hmm…?

 2. Jonatan permalink
  October 20, 2010 11:27 am

  Hej, jobbar på ett assistansbolag och råkade hitta ditt inlägg. Alliansengjorde mycket riktigt ändringar i somras men det var en uppgörelse där alla var överens och ändrade inte mycket i sak för den som söker assistans. Du kan läsa mer här: http://www.assistansia.se/har-du-ratt-till-personlig-assistans.aspx om vem som kan få assistans och hur. Tyvärr är det väldigt många som inte klarar sig själva men som ändå inte kan få assistans utan andra insatser.Vill du sedan veta mer får du gärna höra av dig på jonatan.arenius@assistansia.se Lycka till, förstår att livet är tungt!Jonatan

  • LuddesMorsa permalink
   October 20, 2010 1:28 pm

   Tack Jonatan!Va juste av Dig att bidra med inseiderinfo. Jag skall genast surfa över till sidan du föreslår här ovan. Än så länge känns inte livet särskilt tungt, förutom då att det är klurigt med att klara av praktiska saker och man har svårt att komma hemifrån. Jag tackar försynen som begåvat mig med en helt underbar son, som mer än väl gör livet värt att leva. Utan hans existens hade det nog kännts lite tungt emellanåt, men med honom har jag nåt värdefullt att kämpa för, för att kunna ge honom ett så trevligt liv som möjligt. Återigen, Tack snälla Du!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: